Jablečná Dědovka s karamelovou polevou

Děda si vždy stěžoval že báby mají své buchty a dědové ne; takže u nás každá bábovka byla bábovka dědovka. To jen tak, kdyby jste tady ještě někdy v budoucnu viděli recept na "dědovku" ať víte o co go. 
Na "katedrálovou" formu už jsem koukala hodně dlouho, neboť zrovna Gotiku mám z celé historie umění nejraději nejen pro tu architekturu. Je to ta nejsurovější doba ze všech, ta nejvíc "lidská" ve vší své odpornosti a kráse. Církev v té době lidi strašila peklem - pak byla Renesance, kdy všichni zanevřeli na nějaké peklo, naučili se jakž takž číst a zjistili že nejsou zas tak blbí, takže pak na Baroko musela církev nasadit novou strategii aneb lákání na nebe, což se hodně odráží jak v architektuře gotické tak barokní, kde Gotika svou výškou snažíc se dosáhnout k bohu je pochmurná, temná, ostrá a  ve své nedosažitelné výši s obřími okny světlá jako nebe , zatímco Baroko se svými prohnutými stěnami a nebeskými stropními freskami, světlými barvy a určitou "přízemností" (sluníčkově žlutých kostelů je velká spousta a ne že ne) lidem představovala jak krásné to v nebi bude. Třeba Němci měli Gotiku děsně rádi (z lingvistického hlediska to trochu dává smysl neboť Němčina je drsná a složitá, stejně jako matematika za lomenými oblouky gotiky; společné rysy tam prostě jsou i v tom že němčina je bezvadná na vyjadřování se), zatímco Italové ji naprosto nesnášeli (jižanské národy například v literatuře milují vyjadřování citů, ne příběhů, a jsou emočnější, to nezapřete) a od nich také pochází hanebné označení Gotiky; (Vizi/Ostro)Gót(i)ové byly barbarské Germánské kmeny. Podle nich Gotika byla barbarská.
Flying
Gotika je úžasná. Letos v létě jsem byla ve svaté Barboře v Kutné hoře, což je pětilodí; a dost vzácné (vezměte si že Svatý Vít na Pražském hradě, má "jen" tři lodi), kde díky dvěma bočním lodím navíc existuje ochoz (ono se tomu nějak říká ale já si na to prostě nevzpomenu a nedaří se mi to dohledat) kam si můžete po schodišti vylézt. Na rozdíl od tmavé hlavní lodi je nahoře světlo a člověk má pocit jako-by létal, neboť vidí na nebe a podpěrný systém za okny aniž by mu výhled rušili jakékoliv okolní budovy, což dole nejde, s barevnými vitrážemi. 
Mohla bych pokračovat ale nedostali by jsme se k receptu na dědovku, takže o gotice zase třeba jindy. 
Neměla jsem čas si připravit set na focení protože sestra odjížděla a nelítostně mě obrala o dva klínky, takže když jsem pak měla set, buchta už byla nekompletní, zato s polevou.
Baví mě to. Fakt žejo. 


INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • Hrnek hnědého cukru
  • 1/2 hrnku oleje (nahradila jsem brusinkovým sirupem, bratránkem javorového sirupu, v množství 1/3 hrnku)
  • 1/2 hrnku másla 
  • 1 lžička skořice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 lžičky prášku na pečení
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 hrníčky oloupaných a nastrouhaných jablek 
U jablek je důležité aby byly pokud možno sladší; já měla hlavně Ontária ze sadu a pár (nejspíše) Spartanů z mladších stromů které jsou sladší ale i tak byla dědovka spíše kyselejší, což pokud vám nevadí, samozřejmě není na závadu; jen aby jste s tím počítali. 

  • Dále také budete potřebovat cca 4 lžičky skořice a 4 lžíce třtinového cukru na prosipání jednotlivých vrstev. Nesladičům doporučuji jen 2 a 2, bude to stačit ;) 

POSTUP
  1. Troubu předehřejte na 150'-160' Celsia (prostě nižší teplota), vymažte a vysypte si formu Na silikonové formy doporučuji roztopit máslo v mikrovlnce a potřít mašlovačkou tak aby se nikde nedělala jezírka) 
  2. Smíchejte mouku, prášek na pečení, skořici a sůl v menší misce.
  3. Smíchejte vejce, máslo, olej a cukr ve větší misce dokud nemáte dokonalý mix .
  4. Postupně převraťte suchý mix do mokrého mixu a dobře míchejte
  5. Přidejte po částech jablka dokud nebude vše rovnoměrně promíchané.
  6. V malé mističce smíchejte extra lžičky cukru a skořice. 
  7. Vylijte formu těstem do poloviny, posypte skořicovým mixem cukru a jemně promíchejte; opatrně na stěny, pokud nechcete hnědý předěl tak jako jsem ho na fotkách pak měla já). Dolijte zbytek formy a případně posypte a promíchejte ještě vršek pokud vám cukru zbylo. 
  8. Pečte 60-100 minut cca, záleží na troubě. Je to mokrá buchta. Jak mi bylo vysvětleno staršími sestry, mokré buchty se pečou na nízké teplotě a dlouho. 
Recept je ideální na zimu, některé odrůdy jablek totiž vydrží až do jara (pokud si je nepotlučete).

KARAMELOVÁ POLEVA
  • Půlka másla
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1/4 hrnku mléka
  • Můžete přidat lžičku vanilky
  1. V malém rendlíku nad malým plamínkem roztopte máslo.
  2. Přidejte mléko a cukr a míchejte dokud se nerozpustí
  3. Přiveďte k varu a poté snižte plamen na minimum
  4. Nechte vřít dalších deset minut za stálého míchání
  5. Vanilku přidejte až po sundání z ohně
  6. Až trošku zchladne, vylijte na buchtu
Jestli se vám zdá moc tekutý, přidejte cukr. Je to trochu alchymie ale mnoholičný lektvar je těžší, takže to urči zvládnete. 

PS: v Anlgičtině se bábovkám říká "bundt cake". Trochu upravený recept sebrán od Yellow Bliss road.

0 Komentáře:

Okomentovat