Ovčácký koláč

Dodatečně všem čtenářům přeji veselé vánoce; teď když je po nich třeba konečně začne to období klidu a míru, hmm? Už dlouhou dobu mám nafocený tento recept, a pořád ne a ne se k němu dostat. Jak jsem tak dnes ráno seděla s Rivers of London v ruce na pohovce a obdivovala známé části Londýna na jejím anglickém přebale, zastesklo se mi znovu po Anglii a došlo mi že už měsíc se pokouším napsat tento recept.
Ovčácký koláč, tedy Shepherd's pie, je jiný název pro Cottage pie, tedy Chalupářský koláč - prakticky v nich není rozdíl (jak se shodují odborníci) - jde o jednoduchý koncept; maso zapečené s bramborami. Britové se k němu dostali někdy koncem 18tého století a jeho obdoba po celém světě existuje vždy pod jiným název a mírně odlišnýma ingrediencemi. Mimo to jde udělat i převrácený koláč kdy dospod jdou brambory a nahoru maso, nestojí to ale tolik za to. Kdo by chtěl Návod/recept jak toto jídlo připravit na grilu, Pit Boys z Youtube mají návod (Tohle léto jsem se k tomu nedostala, ale to příští podám reference jak to jde) 
Když jsme si v Anglii pořídili novou kuchyň, bylo to první jídlo co jsem v ní připravila - podle koho jiného než Jamieho Olivera jehož kuchařka pasovala do našeho toustovače jako do podstavce. Co je na Jamieho receptu ideální je že je jednoduše upravitelný a není zbytečně složitý. 
Základně jde o mix mletého masa se zeleninou a kořením, zapečeným s bramborovou kaší. To řečeno, máte volnost v tom co za zeleninou máte doma/tam chcete, jaké brambory použijete (jde to i s batátama, mám to odzkoušené!) či který krok vynecháte (třeba přidání mouky do masa). V konečném důsledku si můžete hrát i s množstvím jednotlivých ingrediencí, i když s tím kořením bych to nepřeháněla. Má verze je více bramborová než masová, ale prostě, dělejte jak chcete. 

Ingredience
  • 1 Kg mletého masa dle preferencí
  • 250 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce mouky
  • Sůl
  • Mletý Černý pepř
  • Rozmarýn (Čerstvý je nejlepší, tady to fakt platí)
  • Olivový olej
  • Půlku cibule, oloupané a nakrájená
  • 2 Celery nakrájený na kostičky
  • 1 Mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 400 g rajčat, nakrájených na kostičky
  • Jakákoli další zelenina dle chuti a preferencí
  • 50g Pancetty, nakrájené
  • 2 stroužky česneku, nakrájeného na jemno
  • 1 kg brambor
  • mléko
  • Máslo
  • Doporučený film; Notting Hill nebo kdo rád Shakespeara doporučuji Hollow Crown. 
Postup;
  1. Předehřejte si troubu na 190'c. V míse smíchejte mleté maso s moukou a kořením a v nahřátém hrnci na oleji opečte do hnědova; rozbíjejte přitom větší kusy. Přidejte cibuli a česnek a nechte trochu povařit. 
  2. Přidejte zeleninou a rozbijte větší kusy, potom přilijte vývar; jen tolik aby se nic nepřipalovalo, hlavně aby nic neplavalo. Trochu nechte povařit.
  3. Když je mrkev trochu naměklá a všechno maso zcela jasně hnědé, přemístěte mix do zapékací misky či pekáče, přikryjte (buď druhou částí pekáče nebo alobalem) a dejte na hodinu do rozehřáté trouby.
  4. Mezitím si očistěte a nakrájejte brambory, dejte vařit, šťouchněte a připravte bramborovu kaši; po našťouchání přidejte máslo, trochu soli a mléko a vidličkou promíchejte do nadýchanosti hodné nebeských mráčků. 
  5. Po hodině pokryjte rozpečené maso bramborami. Můžete případně přidat sýr dle chuti. Strčte znovu do trouby na 20 minut a pečte nepřikryté. 
Jediné bramborové šťouchadlo u nás v kuchyni je tohle. Zastávám názor že je původně pro panenky na hraní, ale funguje dobře, takže nemám potřebu pořídit si nové. 

Většinou když dělám z kila masa já do své "malé" zapékací misky pro dva/tři lidi, dělávám následující den druhou várku. Doporučuji servírovat s hráškem a mrkví a pokud děláte pro děti a děti potřebuji ke všemu kečup, prosím. 
Pro případné Britské gurmány co mají doma Gravy (/beef stock) prosím nasměrujte mě do obchodu kde jste jej koupili, docela se mi po tom sušeném hnusu stýská. 
Dobrou chuť!

0 Komentáře:

Okomentovat