Dýňové kapsy

Patřím do generace co vyrostla se sérií Harryho Pottera; pamatuji si že nám s bráchou první knihu sestra četla - myslím že i druhou, ale na třetí jsme se na chvíli zastavili, protože ještě nebyla přeložená. S pátou jsme seděli s bráchou se slovníkem a překládali druhou polovinu slovo od slova, protože půlka byla česky na netu pirátsky přeložená a končila v místě kdy se vrátil Hagrid a my nutně potřebovali vědět jak to pokračuje. 

Takže vlastně byla jen otázka času, kdy začnu péct podle Harryho Pottera (původní rubrika tady na blogu se jmenuje "kuchařka paní Weasleyové"). Pokud ale Harryho Pottera neznáte/nemusíte, ale dýni ano, tak se samozřejmě nenechte omezovat. Stejně tak, pokud Harryho Pottera znáte/můžete ale dýni ne, tak si poslužte a nacpěte ty taštičky třeba jablky.
Jablko tam stejně je; sice jenom jedno ale je. A aby jsme si to moc nekomplikovali, protože pečení má být zábava hlavně když nejde o ten typ jídla kdy se snažíte někoho hrozně nadchnout a dojmout či kdy se snažíte předvést své dlouho cvičené dovednosti - půjdeme na to velmi jednoduše a zlehka; aneb s obyčejným koláčovým těstem.

Ingredience (na 12 větších taštiček) (větších = 9cm)

  • Těsto na které naleznete recept ve článku Amerických koláčů.
  • Menší dýni (Hlavně ne muškátovou, zkusila jsem, byl to děsný ekl-fůj)
  • Jablko (skladkou / chuťově výraznou odrůdu, jestli použijete spartany, doporučuji přidat na cukru)
  • cca tři lžičky hnědého cukru 
  • Lžička/dvě Pumpkin spice (nahraditelné skořicí a přiměřeným mixem alespoň některého z koření na Pumpkin spice použitých jako je např. hřebíček)
  • Dle chuti hrozinky, brusinky, oříšky atd. (hodí se hlavně pokud děláte jablečnou verzi, ne dýňovou)
Postup (vypadá složitě ale většina toho jsou tipy jak na to co nejlépe)


  1. Předehřejeme troubu na 190
  2. Jablko oloupeme a na hrubo nastrouháme, poté promícháme s dýní (pomašírujeme šťouchadlem hezky dohromady) a přidáme koření a cukr.
  3. Na mouce si vyválíme těsto a vykrojíme tvary které chceme (moje dýňové vykrajovátko objednáno zde) - kolečka, hvězdičky, cokoliv. Pokud chcete dělat přímo kapsy, tedy půlměsíčky, jde to také. Doporučuji dělat tenké, těsto v troubě příjemně ztloustne (v baroku by bylo považováno za sexy *mrk mrk*)
  4. Na jednu kapsu potřebujete dva kusy vykrojeného těsta. To první doporučuji přemístit na prkénko - na něj namazat dýni až asi tak půl centimetru od kraje (na kraji jen jemně pomazat, uprostřed nechat cca půl centimetrový kopeček). Ve druhém uděláme křížový nebo tři svislé výkroje a přemístíme na první tak aby seděli co nejvíc na sebe tvarem. Vidličkou promáčkneme okraje aby se těsto zajistilo do sebe a náplň nám neutekla.
  5. Z prkénka se pak kapsa lépe přemisťuje na plech. Vyzkoušeno. Takže hurá s tím na plech.  
  6. Pečeme 10-15 minut. Při těch deseti je těsto udělané ale nevysušené, při těch patnácti už se pak hodně drolí. Dobře udělaná kapsa se pozná podle toho že okraje jsou mírně nafouklé, těsto ztloustlo a začíná zlatovět; až se dostane do tohoto stádia, doporučuji nechat tak dvě tři minutky a vytáhnout.
  7. Z plechu sundejte; můžete buď papír přetáhnout na jiný, studený plech, nebo placatou podběračkou přemístit na talíře atd. Jak jsou ale teplé, budou ještě rozpadavé, tak opatrně. Po vystidnutí budou takové příjemné pevné a přitom křehké. 

Napadlo mě že tento recept oceníte, teď když zavřeli stánek na příčné ulici (*mrk mrk*).

Pár měsíců zpátky jsem zkoušela jestli se koláčové těsto na dýňové taštičky hodí, i když jsem dýni neměla - a naštěstí hodilo. Pro zajímavost, v Angličtině se tato dobrota jmenuje "Pumpkin pasties" a patří mezi "hand pies" tedy koláče do ruky, což jsou malé koláčky - nejblíže tomu se podobají meruňkové kapsy z coopu, tradičně se dělají do půlměsíce. 
The more you know ;)

0 Komentáře:

Okomentovat