Omurice

Japonská kuchyně je super, jen ingredience se špatně hledají. Některá jídla prostě člověk nevyrobí - naštěstí Omurice mezi ně nepatří. Neřekla bych že jde zcela o tradiční recept, i když o historii jsem toho moc nedohledala. Po internetech lítají různě pojaté verze co se vzhledu a prezentace týče, ale základně jde o mix masa, rýže a zeleniny na pánvi s vaječnou omeletou. "Tradičně" by mix měl být ve vajíčku zabalený jako-by do tvaru ragby míče, nově ale můžete vidět vajíčko jen tak překlopené přes mix jako půlenou palačinku, nebo na talíři přehozené jako placku či poskládané v určitém tvaru a nakonec jsou samozřejmě šílené japonské matky co se vyžívají ve zdobných Bento krabičkách které jsou z omurice udělat absurdní jídlo a všechny nás zahanbit svým umem. 
Co je na tomto receptu krásné je že jde o zbytkový; tedy pokud máte něčeho zbytek (rýže/masa) a v mražáku zeleninový mix, pak hurá do toho.

Ingredience (na cca dva ragby míče ;) 
  • Dva hrnky uvařené rýže
  • Zbytek kuřecího masa (půl kuřecího prsa minimálně ale je na vás jak moc masožraví jste) 
  • Mix mražené zeleniny
  • Půlku menší Cibule (+ milovníci česneku; volitelně i ten)
  • Kečup
  • Sójovku
  • Olej na pánev
  • Koření (volitelné, dle chuti)
  • Sýr (gouda/chedar) nastrouhaný
  • 2-3 Vajíčka
  • Bilinky dle chuti (volitelné)
  • Mléko
  • Sůl
  • Cukr
Doporučení a poznámky před začátkem
  • Pamatujte že všechny před chystané ingredience se na pánev musí vlézt; kolikrát během vaření rychle nahřívám větší pánev abych přehodila jídlo na větší prostor. 
  • Pokud děláte jídlo "pořádně" a ne ze zbytků, doporučuji dohodit trocha brokolice. Jestli máte zeleninový mix s brokolicí pak to také jde
  • S takzvaným "asijským zeleninovým mixem" jsem to ještě nezkoušela ale vzhledem k tomu že nevěřím tomu mixu v prvé řadě, bych mu nevěřila ani v druhé řadě na pánvi. Hlavně tomu jejich bambusu.
  • Baby kukuřičky nakrájené na tlustá kolečka jsou tam hrozně dobré *mrk mrk* 

Postup
  1. Pánev rozehřejme a osmažme cibulku dokud nezměkne - jestli se vám zdá pánev moc suchá, podlijte trochu olejem. 
  2. Přidáme nakrájené kousky masa, větší kusy vařečkou rozbijeme (doporučuji maximální velikost 2 cm).
  3. Jak maso ztratí na růžovosti, přidáme zeleninu a necháme pěkně dorozmrazit, změknout a trochu se na pánvi rozehřát. V tento moment taky přikořeníme dle vlastní chuti.
  4. Konečně; přidáme rýži, promícháme a přidáme trocha kečupu a trocha sójové omáčky (obě majdy jsou vynechatelné ale doporučuji zkusit, není to tak špatné, v malém množství)
  5. Pokud neděláte na své nejmenší pánvi, pak odstavte a vezměte tu nejmenší, v opačném případě přehoďte do misky nebo na talíř a pánev umyjte. 
  6. Připravte si omeletový mix; vajíčka, špetku soli a cukru, pár žbluňků mléka a bylinky dle chuti smíchejte a nechte chvilku odstát. 
  7. Na pánvi rozehřejte trocha oleje. Doporučuji také rozetřít jej papírovým ubrouskem, pánev přebytečný olej krásně vsákne a vytvoří souvislejší vrstvu. 
  8. Vylijte vajíčko tak aby vznikla tenká vrstva (ne moc, jinak se obal protrhne) a ještě za mokra posypte nastrouhaným sýrem. Jak si spodek vajíčka sedne a vršek začne tuhnout, vyklopte do cca 1/3 cca 2 lžíce mixu a delší část obalu přebalte přes vzniklý podlouhlý kopeček. 
  9. Překlopte pomalu připlácněte či obraťte, jakkoliv vám to půjde, celý mix na talířek a případně dotvarujte jak potřebujete. Tohle je nejtěžší část; takže se zbytečně nestresujte že vám to nevyjde na poprvé, jak je to alespoň částečně obalené tak je to v pohodě. 
  10. Dozdobte zeleninou jako jsou Cherry rajčátka, okurka, baby kukuřičky atd. 
  11. Pro tip; pokud se vám vajíčko roztrhlo a vnitřek uniká na svobodu, jednoduše tam plácněte jednu z výše uvedených dozdobujících zelenin. 
  12. Tradičně se podává s kečupem, ale nepřežeňte to s ním ;) 

0 Komentáře:

Okomentovat