Matcha Madlenky

Máme tu další návštěvu z Japonska, a to jsem ještě ani nepřešla k tomu nejvíc Japonskému jídlu které umím. Omurice byl takový Americko-Japonský hybrid, Madlenky jsou původně z Francie. Nami, slečna/paní od které (většinou) čerpám recepty z Japonska si je trošku polepšila na Japonské poměry. Pokoušela jsem se udělat japonské Mléčné Madlenky ale paní od které jsem zkoušela recept byla trochu moc na olej a cukr a málo na chuť - vyšly drolivé, olejové a odporně humus fůj, takže jsem neměla ani chuť ten recept upravovat do normální podoby. Tady u Nami jsem udělala jen pár změn a upravila po první, připálené, várce trochu čas a teplotu. 

Ingredience
  • 110 g másla
  • 70-80g cukru
  • 120g mouky
  • Troška soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce prášku Matcha (4 pytlíčky pokud máte tu do shakerů)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
Důležitá poznámka; budete potřebovat madlenkové formičky, nevím kde se dají sehnat v Česku, upřímně, ale vypadají trochu jako klasické medvědí pracky. Já si tyto mušlové koupila z Číny (samozřejmě) - tady odkaz na jinčího prodejce než mého, můj je už vyprodal. V případě že do toho nechcete investovat ale rádi by jste si madelinky udělali, stačí obyč mufinová forma, s košíčkem nebo bez už je na vás, ale nebojte, fungovat by to určitě mělo.
Mimochodem, těsto se nechává odstát v ledničce nejméně 3 hodiny, ideálně přez noc A fakt to dělá rozdíl. 

Postup
  1. Máslo roztopte v malém rendlíku a poté přelijte do malé misky aby trochu shladlo
  2. Všechny suché ingredience smícháme v misce (cukr, sůl, prášek na pečení, mouku a matcha)
  3. V druhé misce zkombinujeme a promícháme vejce a mléko.
  4. Vaječný mix přilijeme k Suchému mixu a mícháme. Nevypadá to ale ta trocha mokrého stačí na slepení všeho suchého. 
  5. Než přidáme máslo, nesmí tam být žádné suché kapsy. S máslem pak pořádně promícháme. 
  6. Misku přikryjeme a hodíme na minimálně 3 hodiny do ledničky, doporučuji ale přes noc. Těsto pak má trochu lepší texturu. 
  7. Po odstátí vyndáme a přikryté necháme stát někde v teplejším místě, nahřejme troubu. Jestli děláte v mufinových košíčkách nebo v těchto stejných formách jako mám já, troubu nahřejete na 160, pokud děláte v klasických Madlenkových formičkách, dle původního receptu na tyto formy nahřejete troubu na 180. 
  8. Formičky vymažte máslem a vysypte moukou - fakt jdou blbě ven, já si při první várce poškrábala trochu celý jeden plech.
  9. Jednu zarovnanou lžicí těsta na jednu Madlenku a spíš méně než více. Mě takhle vyšlo na 16 Madlenek. Nemusíte nijak zarovnávat nebo uspořádávat, v troubě se roztopí. 
  10. Pečeme 10-15 minut. Jsou hotové ve chvíli kdy ztvrdne vrch a na špejli po probodnutí nic nezůstane a půjde krásně ven. Dobrým ukazatelem je také když do nich nahoře zatlačíte, vrch se bude vracet zpět nahoru. 

Po vyndáni z trouby nechte chvilku odstát v plechu a potom vyndejte, obalte v troše cukrové mouky (hodně lepí) a skladujte nejlépe v ledničce. 

Měly by být pěkně nadýchané, jako mráčky. 
Spálená první várka; dala jsem je na 180, z venku se udělaly a uvnitř se nedodělaly. 
Ne všechno vychází na poprvé ;)

0 Komentáře:

Okomentovat