Papaya pie

Pro absolutní neangličtináře (jak to děláte?) Papájový koláč. Papájy rostou všude kde je teplo - je to spíše ostrovní ovoce. V Česku jsou známé hlavně jako přísady do ovocných salátů a max tak do smoothie. Papajových koláčů je kupodivu více druhů ; zapečené kousky, nepečené tarty... a pak tady ten vylévací co vypadá jako dýňový koláč. 
Předtím než se vrhneme na recept pro vás mám menší přiznání. Fotografie výše není koláč který se po vyfocení snědl, je to jenom ilustrační kousek který jsem upekla speciálně na fotky. To vám bylo tak; udělala jsem papájový koláč, někdo do něj udělal kráter palcem (lednička je nebezpečné místo) měl veliký úspěch, říkám si super, dobrá, ještě mi toho mixu zbylo tak můžu rovnou udělat druhou várku - jenže pak se stal život, takové ty obecně sháňky a "není čas! není čas!" a mix byl v lednici už týden. Včetně vajíček. To že občas recepty testuji na svých příznivcích, zdali chutná či ne, je jedna věc, ale zjišťovat inkubační dobu salmonely už druhá. Problém byl v tom že jsem první koláč blejskla jen ve spěchu ve špatném ranním studeném světle na parapetu a neměla jsem tak žádnou prezentovatelnou fotku - takže ten druhý koláč jsem prostě musela upéct, protože mezitím v obchodě neměli papáje a když zase byly, tak mi jedna díky nešetrnému převozu do obchodu shnila dřív než dozrála a druhá naopak přezrála ve chvíli kdy jsem shodou náhod doma skoro nebyla, natož abych pekla.
Toť story falešného koláče jenž vznikl POUZE za účelem focení. Pod každou fotografií falešného koláče, kromě té první, je popisek "ilustrační fotografie" ale nemusíte se bát; ingredience jsou stejné, postup také stejný, jen falešný koláč je trošku vyschlý, což asi bude tím jedním týdnem navíc. 

Originální koláč, čerstvě z ledničky, orosený jako hruď toho černocha v reklamě na oldspice (<klik). Která není vůbec orosená, jsem právě zjistila... No, neva. 
Jak na papáji? Kupují se ještě nedozrálé, pořádně si kontrolujte jestli někde nejsou promáčklé (hlavně na koncích) a naměklé (kdekoliv) jinak vám spíš začnou hnít než zrát (viz storka o falešném koláči). První papáji mi zrály asi týden a půl - pěkně zežloutnou a začnou být naměklé po celém těle, ne jen na jednom nebo dvou místech. Když je rozříznete, některé části budou hezky načervenalé. Určitě existuje nějaký supertrik jak papáji zpracovat, ale já jim prostě odřízla jeden konec, rozřízla je, vydlabal lžící vnitřek (jako dýni) teprve potom oloupala (jsou kluzké), odřízla druhý konec a nakrájela na kostičky. 
Je důležité je mít dobře uzrálé v době zpracování; Spíš je nechte pro jistotu ještě tak ten den maličko přezrát než je mít nedodělané, jsou totiž jinak hořké a fůj.



Ingredience:
  • Těsto na koláč <klik pro recept 
  • Dvě papáji
  • Citron
  • Půl lžičky skořice
  • Malý Šplouch šťávy z pomeranče
  • 4 lžíce mouky
  • 2-4 lžíce hnědého cukru (Papáji nejsou zrovna sladké)
  • 4 bílky 
Postup:
  1. Troubu rozehřejeme na 180'c
  2. Připravíme si těsto dle receptu a strčíme do ledničky. 
  3. Citron nastrouháme a vyšťavníme. 
  4. Nakrájíme papáju a pořádně rozmixujeme; do tekuta. 
  5. Přidáme citronovou kůru a šťávu (té jen tak zlehka, klidně jen půlku), skořici a šplouch pomerančové šťávy. Míchat míchat míchat. 
  6. Promícháme s moukou a cukrem. 
  7. Vyndáme těsto, uválíme, vyložíme do formy na koláče a odstavíme.
  8. V malé misce bílky umlátíme do bublinkova (nemusí to být bílá hmota na pusinky, stačí když budou bublinkové) a přidáme opatrně do mixu (mix předtím trošku promíchat, chvilku stál)
  9. Vylijeme do formy, nazdobíme vršek dle vlastního vkusu a uvážení a strčíme na 25-30 minut. Hotový koláč se pozná podle toho, že spufne a objeví se trhliny, Nechte ho tam tak ještě ze tři minuty a měl by být tak akorát. Přinejhorším bude jenom trochu vysušený, ó božínku. 
  10. Před podáváním nechat vychladit v ledničce! Fakticky fakt :) 
Když ještě Jamie Oliver začínal, neměl žádnou restauraci nic, jen pořád o vaření co se k nám dostal díky televizní stanici Spektrum (funguje ještě dneska?) dělali jsem si s taťkou srandu že vždycky řekne "špetku soli" a švác tam celou lžíci. Možná jsem od něj něco pochytila, přiznávám, ale u Papaya Pie si můžete dovolit být jako Jamie. Ta skořice chuť krásně podpoří. 
Nakyne a pak splaskne. 

Ilustrační fotografie - BTW kraje formy byly původně modré, zfotošopovala jsem je do zelena ale teda hej soráč ale je to hezčí.

Na falešném koláči jsem si odzkoušela ten přetažený čas v troubě - nebyl tolik orosený, vlhkost se vsákla, ale zůstal pěkně jemný, jako-by gelovitý. Fakt se toho případného přestřelu nemusíte bát. 
Pro porovnání fotka nefalešného koláče z instagramu ;) 


0 Komentáře:

Okomentovat