Bochník jablek

Čuchám čuchám blížící se podzim
Je moc brzo? Fakt? Chjo.
Jestli jste to ještě neuhodli, mám ráda Jablka. Mám taky ráda Hrušky, toto léto mě ale zradila čerstvá hrušková šťáva, takže jsem s nimi o něco opatrnější. Můj život je občas řada vtipných příhod pramenících z nešťastných nápadů. 
Jak se liší Bochník jablek, nebo tedy dobře; jablečný bochník, od jablečných mufinů nebo třeba jablečné bábovky? Má méně kůrky a více jablek než mufiny a dělá se krátš než bábovka - hlavně díky tomu, že jablka nejsou do těsta nastrouhány ale položeny. Přitom to vzniklo tak nějak omylem, nebudu si hrát na génia. Původně to mělo být; Půl těsta, půl jablek, zbytek těsta, zbytek jablek, ale já lila lila a pak najednou oujé. Výsledkem je, že dvě chuťové složky se tolik nepromíchají; skořice v těstě a jablka navrchu. 
Ingredience: 
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 2 menší lžičky skořice
  • 1/2 hrnku másla (změklého/rozpuštěného) 
  • 2 vejce
  • 1 + 1/2 hrnku mouky
  • 2 menší lžičky prášku na pečení (zarovnané o stěnu pytlíčku)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3 jablka (větší) nakrájená na menší kousky 
Postup:
  • Troubu na 180'c, vymazat a vysypat dlouhý vysoký pekáč na chleba (víme který, žejo?) 
  • V misce smícháme skořici a cukr, přidáme máslo a mixérem smícháme. 
  • Přidáme vejce a dál mícháme
  • Přidáme mouku a prášek na pečení a dál mícháme. Mělo by to pěkně ztuhnout, takže začněte míchat lžící a přidejte mléko - až to zase trochu změkne, domíchejte zase mixérem. 
  • Vylijte 2/3 těsta do formy, posypte jablky, dolijte zbytek těsta a pak zbytek jablek. 
  • Pečeme zhruba 45 minut; dokud špejle nevyjde čistá a kraje budou trošku odskočené (začne se smrskávat, ale nenechte to zajít daleko). 
  • Nechte chvíli zchladit než budete vyndávat, případně oprašte od mouky.

0 Komentáře:

Okomentovat